Läser farmors dagböcker

Jag letade i farfars hus efter julgardiner men hittade farmors almanackor och några dagböcker istället.

Farmors dagbok är mest en upprabbling över hennes vardagssysslor samt vilka personer hon träffat under dagen. Det verkade även vara väldigt viktigt för henne att skriva upp när hon klippt sig. Jag har min egen tolkning om varför hon väljer att berätta just detta och inte något annat. Dagboken sträcker sig inte långt från henne själv. Men så ska det väl vara med dagböcker. Men inte ens farfar verkar ha ett eget liv. När han omnämns är det oftast för att han fungerat som en springpojke åt farmor. Det var han som fick genomföra det hon planerat. Jag ryser över egocentreringen eftersom jag känner igen den hos mig själv.

Hon hjälper människor i dagboken. Hon städar hemma hos en bror och en granne eftersom de inte klarar av det själva. Hon åker till farfars mamma när hon ligger för döden. Men när det gått flera dagar och svärmor fortfarande sover och vägrar dö börjar farmor skriva, ”hon ligger likadant.” Men trots att svärmor inte vaknar köper hon blommor till henne och åker dit. För vem? Är det en förhoppning att svärmor ska känna av blommorna i rummet? Är det för att försöka få förlåtelse? Tycker hon att det är så jobbigt att inte kunna göra något att hon gör vad som helst, bara för att? Eller är det för att det ser bra ut för personalen och andra runt omkring?

Jag läser och hoppas kunna förstå mer av mig själv. Jag undrar vad som är ett tecken av tiden och den generation min farmor tillhörde och vad som är HON.

Jag öppnade ett tomt worddokument och började skriva rent dagboken. Nu har jag skrivit de första tre månaderna av 1978. Jag har blivit döpt, farmors svärmor har dött och blivit begravd, många syskon och grannar har varit på besök. Farmor har gått deklarationskurs och danskurs och vävt mattor och löpare. Hon har bakat mängder med bröd, bullar, wienerbröd och kakor. Hon har städat och tvättat och fört noggranna anteckningar vilka som besöker henne och (underförstått) vilka som inte gjort det men kanske borde.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.