Förfäder och Samhain

Snart har ett år gått sedan farfar dog. Huset är tömt och sålt. Kvar finns flyttlådor med saker jag inte visste om jag ville spara eller slänga. Det finns en skatt av fotografier och brev som jag vill göra något av.

I dag hittade jag ett kort med en kärleksföring. Det finns ingen poststämpel vilket gör att jag inte vet när det postades. Det står heller inte vem det är ifrån. Avsändaren tillkännager sig med sina initialer. Kortet är skrivet till min farfars faster Sofia Valfrida Johansson. Hon föddes 1892 och dog redan 1917, endast 23 år gammal. Jag minns inte vad hon dog av. Jag tror att hon fick en hjärnblödning. I vilket fall som helst hade hon en hemlig beundrare. ( hemlig för familjen, hon visste nog vem han var.)

1EA0C429-3EEE-46FF-94AE-E6442AB0261C

Jag har svårt att tyda den ålderdomliga handstilen men det här läser jag:

Många kära helsningar sändes från E.H. Undrar om du har glömt bort mig                      skall snart skrifa bref till dig                                                                                                           skit snart

Jag undrar om han verkligen menade skitsnart eller om han missade ett r? Det kommer vara ett mysterium för evigt. Så länge kortet finns kvar och berättelsen om Sofia kommer minnet av henne och hennes korta liv leva kvar. Det är en fin tanke.

Sedan jag började släktforska känner jag att jag kommit närmare mina släktingar. Jag önskar att jag börjat med farfar fortarande levde, då hade jag kunnat fråga honom om personerna jag läser om. Men det här kortet hittade jag när jag städade efter hans död. Och hans död var orsaken till att jag började släktforska.

Den 31 oktober är det Halloween. Några kallar det för Hels afton eller för Halloween. Halloween betyder egentligen All Hallows Eve, med andra ord alla helgons afton. Dagen före alla helgona dagen. Det är en fin dag att tända ett ljus. Minnas alla de som gått före dig. Sända kärlek och uppskattning. Prata om dem. Var glad. Spöka på och bjud in dina spöken från ditt förflutna att delta i festligheterna. Så vida de inte var partypoopers då de levde. Då kommer de antagligen tacka nej till inbjudan ändå.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.